Inici‎ > ‎Sense títol‎ > ‎

Rellotges de sol a Gelida

23 de maig 2020, 1:46 publicada per Alfred Mauri   [ actualitzat el 23 de maig 2020, 1:47 ]

La mesura del temps ha esdevingut cada vegada més important per a la humanitat conforme augmenta la complexitat de la vida i la nostra incidència sobre la natura. Mesurar el temps és reduir incertesa; descobrir cicles i processos que es repeteixen.

Els mitjans per dur a terme aquests mesuraments han estat múltiples, segons l’escala i la precisió  que es volia aconseguir. Per mesurar el temps a l’escala de les hores s’inventa el rellotge. Però d’aquests n’hi ha de molts tipus.

Entre ells destaca el rellotge de sol. El resultat de la seva popularització porta a una combinació de tècnica, artesania i art, que es farà present a les façanes de moltes cases. El rellotge combina així un bon càlcul, amb la destresa artística del seu disseny i, sovint, amb l’audàcia o profunditat d’un lema que l’acompanya.

A Gelida n’hem documentat fins ara 51, de diverses èpoques, tècniques i estils. Un art menor, si es vol, però no per això menys important i que cal preservar i també recuperar com una part que és del nostre patrimoni artístic, històric i cultural.

Us proposem conèixer aquest patrimoni mitjançant l’exposició que us presentem avui. Hi podeu accedir a través d’aquest enllaç. Per a consultar els diferents plafons utilitzeu les eines per ampliar les imatges i de navegació que trobareu a l’aplicació.

També podeu consultar el catàleg complet de rellotges de sol a Gelida, elaborat per Ramon Rovira, en aquest enllaç.