https://www.facebook.com/pages/Associaci%C3%B3-dAmics-del-Castell-de-Gelida/250767912144 https://www.youtube.com/channel/UCxlqkOrBvO5rG2rUKGlyt7w 

Situació


El castell és al vessant nord de la serra de l’Ordal, a una altitud que oscil·la entre els 255 i el 295 metres. La seva estructura s’estén sobre un esperó rocós que presenta una inclinació en direcció sud-est / nord-oest, i és accessible solament pels extrems superior i inferior. Aquest esperó és delimitat pel torrent de Cantillepa pel costat de migdia, i pel de Sant Miquel al nord, tot i que en aquest cas amb una plana intermitja que presenta senyals d’ocupació possiblement des d’època medieval. Just al límit de la plana amb el penya-segat que la separa del torrent de Sant Miquel es conserven les restes molt malmeses d’una construcció que sembla correspondre a una torre avançada. 

El terme del castell de Gelida formava una franja perpendicular a la serra de l’Ordal i la depressió Prelitoral, tallada d’est a oest pel riu Anoia, que correspon als termes municipals actuals de Gelida i de Sant Llorenç d’Hortons. Dins d’aquest territori es documenten per a l’època altmedieval les esglésies de Sant Llorenç (actual parròquia de Sant Llorenç d’Hortons), el 945; Sant Pere del castell de Gelida, el 998; l’església de Sant Joan Samora, el 1080; i la capella i el lloc que apareixen esmentats en la documentació com a vila i església de Sant Miquel, el 1061.


Com arribar

El castell de Gelida és situat al sud-est del nucli urbà de Gelida i s'hi pot arribar còmodament en cotxe o a peu. L'accés en cotxe està senyalitzat a la sortida del poble, en direcció a Sant Sadurní d'Anoia per la carretera C243b. Per accedir-hi a peu cal seguir la mateixa direcció. 

Gelida disposa de servei de transport públic de Rodalies de Catalunya, el BUSFunicular que connecta l’estació del tren amb el poble, i servei d’autobusos des dels municipis propers. Clicant sobre els diferents sistemes de transport indicats podreu consultar els horaris. L'accés per autopista és per la sortida 26 de l'autopista AP-7, mentre que per carretera s'hi accedeix des de Martorell o Sant Sadurní d'Anoia per la C243b, des de Corbera de Llobregat per la BV-2425 o des de Sant Llorenç d'Hortons per la BV-2249.