https://www.facebook.com/pages/Associaci%C3%B3-dAmics-del-Castell-de-Gelida/250767912144 https://www.youtube.com/channel/UCxlqkOrBvO5rG2rUKGlyt7w

Panoràmica general del castell de Gelida des del costat de migdia
El castell

El castell de Gelida constitueix un molt bon exemple del procés històric dels nostres castells, especialment pel que fa als del territori de la Marca. Iniciada la seva construcció dins el segle IX, és documentat des del segle X juntament amb l’església dedicada a Sant Pere, la qual va ser parròquia del poble fins el 1871.

El conjunt és propietat de l’Ajuntament de Gelida des de la seva adquisició el 1968, mentre que l’església continua sota titularitat parroquial. Des de la seva fundació el 1965 l’Associació d’Amics del Castell de Gelida s’ha fet càrrec de la recuperació del monument i posteriorment de la seva gestió.

Des que el castell va passar a titularitat pública, tant aquest com l’edifici de l’església han estat objecte de nombrosos treballs de restauració i de condicionament, amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Gelida, de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, dels Ministeris de Cultura i Foment i d’Autopistas-CESA i d’altres empreses privades. També s’hi han portat a terme diverses investigacions arqueològiques i estudis documentals que ens permeten avui un coneixement ampli de la història i l’evolució d’aquest conjunt.